dissabte, 11 de juliol de 2015

Mosquiter comú
Phylloscopus collybita


Nom castellà: Mosquitero común
Nom anglès: Common Chiffchaff
Nom francès: Pouillot véloce
Classe: Ocells
Ordre: Paseriformes
Família: Sílvids

Dimensions: 

11-12 cm de longitud i 6-11 gr de pes.

Morfologia:

Es tracta d'un petit ocell de bec fi i potes fosques. Presenta tons verdosos o marrons-grisencs al dors i blanquinosos en les parts inferiors. Ambdós sexes són similars, per bé que els mascle són lleugerament més grans que les femelles.

Aspecte típic durant el període reproductor
Aspecte típic durant l'hivern
Comportament:

És molt actiu. Es desplaça contínuament entre les branques dels arbres i els matolls picotejant petits insectes. A vegades fa l'aleta (es quedar suspès en vol en l'aire) per aturar-se després. Fa volades curtes per desplaçar-se d'un arbre a l'altre. També pot baixar a terra a alimentar-se.


Veu: 

El reclam típic es un agut "huit" que pot repetir contínuament (a dalt). El cant es un característic i sibilant "chiff-chaff-chiff-chaff..." (a baix).


Hàbitat:

Es tracta d'una espècie forestal. Per a reproduïr-se selecciona una gran varietat d'ambients boscosos, sobretot els de ribera i caducifolis frescos i humits (fagedes, rouredes, etc.). A l'hivern es mostra menys exigent i pot ocupat zones més obertes, com matollars, zones humides, parcs i jardins.

Alimentació:

La seva dieta es basa en el consum de petits invertebrats (insectes i aranyes), que pot complementar amb la ingesta de petits fruits a la tardor i l'hivern. Durant la migració primaveral també nèctar i pol·len de les flors.

Reproducció:

El període reproductor s'estén de març a juliol. El niu el construeix bàsicamente la femella en pocs dies i consisteix en una petita estructura tancada, feta amb fulles i molsa, a la que s'accedeix a travès d'una entrada lateral. El situa a baixa altura entre les bardisses, normalment en un matoll dens. 
La posta consta de 3 a 9 ous de color blanc, llisos o motejats, que són covats durant uns 13-15 dies per la femella.
Durant la seva estança al niu, els polls són atesos i alimentats principalment per la mare. Emprenen el vol als 14-16 dies de vida, tot i que romandran encara uns 10-12 dies més a prop dels pares, que es reparteix la seva cura fins que s'independentitzen. Pot realitzar dues postes anuals.


Distribució:

Es distribueix com a reproductor de froma àmplia i contínua per les latituds temperades i boreals d'Europa i Àsia fins al llac Baikal, i de forma més localitzada al sud-est d'Europa i l'Orient Pròxim. Hiverna al sud d'Europa i Àsia, nord i Àfrica subsahariana.

Distribució mundial. 
Sedentari en verd, estival en groc i hivernant en blau.
Abundància a Catalunya durant el període reproductor.
Abundància a Catalunya durant el període hivernal

Existeixen nombroses subespècies:
P. c. abietinus - nidificant a Escandinàvia i nord-est de Rússia, i des de l'est d'Alemanya fins la mar Negra; hiverna als Balcans, nord-est i est d'Àfrica i Aràbia.
P. c. collybita - nidificant des de les illes Britàniques cap a l'est fins al sud de Suècia, França i est d'Espanya fins a l'oest d'Alemanya, sud de Polònia, els Balcans i nord-oest de Turquia; hiverna a la conca Mediterrània, nord-oest d'Àfrica i l'Orient Mitjà.
P. c. tristis - nidificant a Rússia fins a la mar Negra, nord del Kazakhstan, nord-oest de la Xina, nord-oest de Mongòlia i llac Baikal; hiverna al sud de l'Iraq, sud de l'Iran y des d'Àràbia cap a l'est fins a l'Índia i Bangladesh.
P. c. brevirostris - terres altes al nord-oest i nord de Turquia.
P. c. caucasicus - Caucas y Transcaucas fins al nord de l'Iran.
P. c. menzbieri - nord-est de l'Iran y Turkmenistan.

Subespècie tristis

Estatus i distribució a Sant Andreu de la Barca:

Migrant i hivernant molt comú. Es distribueix per tot el municipi, especialment pel riu Llobregat i la zona urbana, on se'l pot veure en parcs i jardins, però també a l'arbrat viari. Més escàs als boscos. 
L'any 2015 es va reproduïr una parella al serrat d'en Canals. Aquesta és la única citació de cria segura al municipi.

Àrea de distribució de l'ànec collverd a Sant Andreu de la Barca
En blau aparició hivernal

ESPÈCIES SIMILARS PRESENTS A SANT ANDREU DE LA BARCA

Mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus): Aquesta espècie nomès se la pot observar durant els passos migratoris, sent probablement l'ocells més abundant en migració, sobretot durant la tardor. Nidifica a les regions boreals i àrtiques d'Euràsia i hiverna a l'Àfrica subsahariana. Ès molt semblant al mosquiter comú, del qual es pot diferenciar sobretot pel cant (sota la foto).

Mosquiter de passa


Mosquiter xiulaire (Phylloscopus sibilatrix)Molt rar en migració per Sant Andreu de la Barca, havent-se citat en unes poques ocasions durant el pas de primavera. Nidifica a Europa (de forma excepcional a la serralada Cantàbrica i Pirineus) i l'Àsia central i hiverna a l'Àfrica Tropical. És de color verd molt vistós per sobre, blanc nítid per sota i amb groc llimona a la gola i la cella. Presenta ales molt llargues i cua proporcionalment curta. Cant sota la foto.

Mosquiter xiulaire


ESPÈCIES SIMILARS NO DETECTADES A SANT ANDREU DE LA BARCA

Mosquiter ibèric (Phylloscopus ibericus)Espècie no localitzada encara a Sant Andreu de la Barca, però que cal esmentar per la seva extrema similitud al mosquiter de comú. Nidifica a la meitat oest  de la península Ibèrica i nord d'Àfrica i hiverna a l'oest del Sahel (a l'Àfrica). Fins no fa gaire es considerava una subespècie del mosquiter comú. Cant sota la foto.

Mosquiter ibèric

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada