dimarts, 7 de maig de 2013

Projecte de restauració del Sot de l’Amigó (Font de l’Hermano, la Cova i l'aiguabarreig de la riera de Corbera amb el Llobregat).

 El febrer, el nostre company Jordi Archs Martí, pocs dies abans de marxar cap al Canadà, va presentar alhora al Centre Excursionista Pi Tallat i a nosaltres mateixos, Demasab, Col•lectiu per a la Defensa del Medi Ambient, un informe mediambiental molt ambiciós i meticulosament elaborat: Avantprojecte de restauració de l’espai fluvial de la riera de Corbera i recuperació de la font de ‘l’Hermano’.

Consisteix en un informe redactat per ell mateix, Jordi Archs, en qualitat de tècnic en gestió de recursos naturals i paisatgístics, amb la col•laboració de Víctor Sanz, ornitòleg, i de Joan Maluquer Margalef, biòleg.

És un treball amb un doble vessant, científic i tècnic, de 54 pàgines, amb abundants fotografies, a més de mapes de la situació actual i de la situació desiderativa. Esment especial mereixen les llistes exhaustives des les espècies de flora i fauna identificades a l’indret. D’arbres n’esmenta 24 espècies; d’arbusts, 30; de lianes, 8; d’herbes, 18; de falgueres i de molses, 4 respectivament; d’algues, 1; de líquens, 2; de palmeres, 1. En el regne animal, la llista encara és més abundant: d’amfibis en reconeix 5 espècies; de rèptils, 13; de mamífers. D’ocells, la xifra s’enfila fins a 139 (encloent-hi ocells migrants), mentre que de peixos, la xifra davalla a una espècie, si bé és el barb de muntanya (Barbus meridionalis). És un peix propi de la conca del Besòs que no se sap com ha estat introduït en la riera de Corbera. “Aquest fet –afirmen els autors de l’informe- dóna un valor afegit que justifica encara més actuacions de millora i protecció a la zona esmentada”.

Atès que des del municipi de Corbera havien endegat una primera tasca d’endreçament (neteja, instal•lació d’una porta de ferro en el Pou de Glaç, eliminació d’alguns horts...) vam plantejar-nos d’entrar en contacte amb les entitats d’aquest municipi.  Com que per raons diverses això no va ser possible, i el temps s’escolava, vàrem pensar de demanar un informe addicional sobre la vàlua del Pou de Glaç a un arquitecte, escrit que ens ha estat lliurat per en Ricard Cusell.

El dia 22 d’abril, des d’EUiA de Sant Andreu de la Barca, se’ns va demanar una còpia de l’informe, ja que era imminent una visita del tècnics de Medi Ambient de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, i era bo que s’aprofitessin de l’ingent treball realitzat pels nostres companys, sense necessitat d’haver-lo de tornar a repetir. Així ho vàrem fer, en la confiança que així contribuíem a que el projecte esdevingui realitat al més aviat possible.

Finalment, hem pensat de fer una presentació del projecte als regidors de l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca, en tant que representants democràtics del nostre municipi, perquè coneguin de primera mà el nostre projecte, l’assumeixin, i així el projecte s’arribi a materialitzar. Aquesta reunió tindrà lloc el divendres, 10 de maig. Us en informarem amb detall.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada