divendres, 4 d’octubre del 2013

VIATGES NATURALISTES ARREU DEL MÓN

Viatge naturalista a la vall volcànica a l’illa del Nord de Nova Zelanda
 
Dins el cicle “Viatges naturalistas arreu del món” que Demasab, associació per a la defensa del medi ambient de Sant Andreu de la Barca, ve oferint des de fa anys, el proper acte estarà dedicat a la vall volcànica de la l’illa del Nord de Nova Zelanda.
L’esdeveniment tindrà lloc a les Escoles Velles, el divendres, 27 de setembre, a les 19:30 h, i anirà a càrrec de Jesús Albarrán, de professió metge i naturalista de vocació.
 
Nova Zelanda és el territori d’arreu del món on hi ha hagut més erupcions volcàniques en els darrers dos milions d’anys, encloent-hi diversos volcans de dimensions gegantesques. L’erupció del volcà Oruanui, fa 26.500 anys va depositar 1.200 km3 de detritus. L’erupció del volcà Tephra va cobrir el centre de l’illa del nord amb 200 m d’ignimbrita mentre gairebé la totalitat de les dues illes neozelandeses quedaren cobertes amb 18 cm de cendra.
 
La zona volcànica de Taupo, 350 km de llarg per 50 d’ample, és, de tot el món, l’àrea més productiva de silici volcànic, i la que compta amb una major xifra de volcans riolítics –sorgits amb explosió violenta- recents. La zona també inclou un bon nombre de gèisers i d’àrees geotermals. Un dels seus volcans més famosos és l’Hatepe: la seva erupció va tenir lloc l’any 181 dC, i va produir tanta cendra que enrogí el cel de Xina i de Roma. 
 
La vegetació de la zona ve condicionada per aquest context creant una flora sense parangó arreu del món.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada