dilluns, 30 de novembre de 2015

Un quart de segle en defensa del medi ambient: 1990-2015Dins del marc de les Festes del Medi Ambient, el col·lectiu per a la Defensa del Medi Ambient de Sant Andreu de la Barca, DEMASAB, va celebrar el seu 25è aniversari.  L’acte va començar just quan van arrencar les traques que marquen l’inici de les festes municipals, de manera que alguns dels que encara anaven arribant van confondre’s i van creure que celebraven la festa de DEMASAB. 
L’acte va engegar repassant les accions dutes a terme en els 25 anys d’existència. Un quart de segle dóna per molt, sobretot en una entitat activa, i per tant només es van recordar les accions més rellevants. D’una banda les accions vindicatives d’anys enrere, com ara la campanya contra la contaminació atmosfèrica provocada per les grans empreses o la campanya per una aigua de boca de més qualitat. També es feu memòria de les accions cíviques organitzades per l’entitat, com ara les 24 edicions de la bicicletada popular per Sant Jordi. Les accions recents van merèixer particular interès, com ara la demanda de cobertura del Carrilet en el passeig Rafael de Casanova, en particular davant l’edifici que ocupa l’antiga estació ferroviària, just davant la plaça Onze de Setembre: el comboi de transport de cotxes ocasiona un terrabastall i un trontoll brutals. O per esmentar una altra acció en curs d’acció: la pressió per aixecar pantalles acústiques al carrer Argentina, que minorin l’estrèpit que motivarà l’accés el carril d’accés a  connexió cap a l’AP-7.
També es va projectar un vídeo de caire poètic sobre el tram de la riera de Corbera entre la Font de l’Hermano i la Mola. La filmació va servir per evidenciar la necessitat de preservar aquest entorn, sens dubte el de més interès naturalístic i de més bellesa pintoresca del nostre municipi. És un curs fluvial on un espècie de peix, ja prou rara, el barb de muntanya, hi té l’hàbitat més meridional d’arreu del món. Institucionalment caldria una declaració d’espai de protecció natural protegida, vinculada als acords europeus de la Xarxa Natura 2000. Socialment, convindria implicar-hi els màxim de voluntaris que assumissin tasques de neteja i control de la zona.   
Totes les exposicions fetes van ser acollides amb aplaudiments càlids. Entre la cinquantena d’assistents, hi havia representants de partits (ICV-EUiA, ERC i PCC), entitats de defensa del medi ambient (Martorell Viu i Gent de Corbera del Llobregat) i del món de l’excursionisme (Pi Tallat).
L’acte va finalitzar amb interacció entre el públic i la mesa abordant temes pendents com ara els sorolls forts, les pudors rares, el mal estat del Canal Sedó, la brutícia i els mosquits, l’estat degradat la llera del Llobregat, i la manca renovació dels tubs d’amiant per a la distribució de l’aigua potable. el mal estat de la riera del Palau, d’entre d’altres qüestions. Tothom va felicitar la bona tasca de DEMASAB durant aquest 25 anys, demanant que perseverés. I en nom de DEMASAB se’ls va contestar: tu també pots defensar la natura i el medi ambient. Ens trobaràs els divendres al C/de la Font, 5-7, de 5 a 8 h tarda. Tel.: 936822324. Correu electronic: demasab@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada