dissabte, 22 de desembre del 2018

REFLEXIÓ DE L'ACTE: "CANVI CLIMÀTIC I CONTAMINACIÓ ATMOSFÈRICA"


CANVI CLIMÀTIC I CONTAMINACIÓ ATMOSFÈRICA

Ens afecta a Sant Andreu de la Barca?

Acte informatiu, a la sala de les Escoles Velles de la nostra població.-

                
        Vam disposar i agraïm de la presència de María García, Portaveu d’Ecologistes en Acció,  que va començar la sessió  amb dues imatges molt gràfiques:  Un got amb aigua bruta i un tub d'escapament d'un cotxe amb emissions de fums a l’atmosfera, exposant que, a casa nostra no ingeriríem l’aigua bruta. En canvi sí ho fan països del sud per necessitat, agafant malalties i morint la gent abans d’hora. En canvi aquí, sí que ens empassem els aires bruts al nostre cos, sense adonar-nos de que aquests fums poden donar lloc a greus malalties a la gent que els respira.                Gasos i partícules  PM-10 i PM-2,5 (10 micres de diàmetre i 2,5 micres de diàmetre) tan petites  que poden entrar per les vies respiratòries, i fins i tot  entrar pel corrent sanguini arribant al cor, i  fins i tot, al cervell creant greus malalties que poden afectar a la vida, si no es respecta els límits de les directives de l’OMS.

     La informació va estar àmplia, fent referència també a l'afectació de la contaminació sobre els ecosistemes i el clima. . Es va comentar que les emissions provenen principalment de la crema de combustibles fòssils generats pel transport rodat, la indústria i el trànsit marítim i l'aviació.  Informant dels tipus de contaminants principals: : CO2, Metà, òxids de nitrogen, material particulat i ozó troposfèric. També es va informar sobre les malalties avaluades per l’OMS.                Seguidament es va exposar la situació a casa nostra, Àrea Metropolitana de Barcelona, Vallés Occidental i Baix Llobregat, mostrant  la massificació de vehicles que circulen per les grans vies diàriament , i com les ampliacions d'aquestes infraestructures tenen com efecte directe  l’augment del trànsit i la contaminació. Exemples com  l'autovia del Llobregat, l’A2 , en la que a hores d’ara,  el trànsit queda col·lapsat cada dia , des de Martorell  a Pallejà a les hores de més transit. Un altre focus de contaminació de l’aire  és l’industrial en aquesta zona. Sectors sobre els quals cal actuar amb l’objecte de donar les solucions oportunes, per protegir la salut de la població de malalties directament relacionades com l'asma, bronquitis, càncers o infarts i ictus. Malalties que representen també grans costos públics que paguem  entre tots. Com a exemple a seguir, de Pontevedra, on els responsables polítics van transformar la ciutat a  favor del vianant i el transport públic: espais oberts per a la gent i comerços de proximitat, donant lloc a les relacions del contacte humà, i que  el dret a respirar un aire net,  a favor de tot i tothom.

           No cal dir que el tema va estar molt ampli, cosa què,  se’ns fa difícil de resumir amb aquest escrit. No volem deixar de donar les gràcies a totes les persones que van tenir presencia a l’acte, en un dia plujós al voltant de les festes del Nadal i l’any Nou 2019.També agraïm la presència de membres  directius de Martorell Viu, del Regidor de Medi Ambient de SAB, i la salutació enviada per Anda Abrera. A tothom Gràcies. 


Està clar que amb el coneixement de la natura i l’amor a la vida,  tot aniria millor.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada